رئیس باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه:
تاکنون ۵۰۰۰ داروی گیاهی توسط صنایع دارویی جهان ساخته و به بازار عرضه شده است
خبرگزاری آنا: رئیس باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه گفت: گیاهان دارویی (Medicinal Plants) گياهاني هستند كه در پيكر آنها، مواد ويژه اي به عنوان مواد مؤثر يا متابوليت¬هاي ثانويه ساخته و ذخيره مي¬شوند که براي مداواي برخي از بيماري¬ها مورد استفاده قرار می¬گيرند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه، دکتر عباس نعمتی درباره برگزاری مسابقه علمی گیاهان دارویی با همکاری انجمن علمی گیاهان دارویی واحد، ویژه اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و انجمن های علمی واحد میانه در تعریف گیاهان دارویی اظهار کرد: مواد مؤثر يا متابوليت¬هاي ثانويه طي فرایندهاي ويژه و پيچيده بيوشيميايي و به مقدار بسيار كم (بطور معمول كمتر از يك درصد وزن خشك گياه)، ساخته مي¬شوند و اغلب ممكن است اندام ويژه¬اي چون ريشه، برگ، ساقه، گل، ميوه بيشترين مواد مؤثره را داشته باشند.
وی با بیان اینکه هميشه نمی¬توان كل گياه را منبع ماده دارويي ويژه¬اي دانست اضافه کرد: اندام گياهي برداشت شده، آماده¬سازي و فراوری مي¬شود، به عبارتی تحت تأثير عمليات ويژه¬اي مانند جداسازي، خرد کردن، خشك كردن و تخمير قرار گرفته و سپس استفاده می شوند.
رییس انجمن های علمی تخصصی واحد میانه ادامه داد: این گیاهان اغلب بصورت گياه تازه، گياه خشک شده يا کنسرو شده، فراوري شده توسط حرارت و استحصال مواد موثره در صنعت، مصرف می شوند.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه خاطر نشان کرد: امروزه بطور تخمینی حدود ۷۵ هزار گیاه دارویی در سرتاسر جهان وجود دارد و تاکنون ۵۰۰۰ داروی گیاهی توسط صنایع دارویی جهان ساخته و به بازار عرضه شده است.
نعمتی با اشاره وجود گونه های گیاهی شفابخش در دیگر کشورهای آسیایی بیان کرد: در بین کشورهای جهان، چند کشور آسیایی مانند چین، اندونزی، هند، برمه، تایلند، مالزی و ایران بیشترین تعداد و تنوع گونه-های گیاهی شفا بخش را به خود اختصاص داده اند.
عضو هیات علمی واحد میانه درباره گیاهان دارویی در ایران گفت: كشور ما داراي حدود 8000 گونه گياهي است که از اين ميان بيش از 2300 گونه، داراي خواص دارويي بوده و بیشتر آنها بومي ايران هستند و از این تعداد حدود 450 گونه در عطاری¬ها به فروش می¬رسد.
رئیس باشگاه پژوهشگران این واحد دانشگاهی افزود: بیش از 130 داروی گیاهی وجود دارد که منشاء اصلی آنها گیاهان هستند. تنوع اقلیمی، تفاوت دما در روز و شب و ساعت آفتابي از عوامل وجود تنوع در بين گونه¬های گياهان دارويي و پراكنش آنها در ایران هستند.
نعمتی در بخش دیگری از سخنان خود به انواع گیاهان دارویی در فصول مختلف اشاره کرد و گفت: در فصل بهار گیاهانی جهت استفاده به ترتیب گل گاوزبان ایرانی، سنبل الطیب، خاکشیر، بنفشه، در فصل تابستان، خاکشیر، کاسنی، شاه تره، تخم شربتی، در فصل پاییز، آویشن، پنیرک، گل ختمی و بنفشه و در فصل زمستان دارچین، زنجبیل، چهارگل ترکیبی از آبی سفید، پونه، گیاه گل ختمی، سیستان، پرسیاوشان، عناب، گل بنفشه و آویشن بوده است.
عضو هیئت علمی واحد میانه در مورد گیاهان دارویی در آذربایجان شرقی اذعان کرد: مطالعات و پژوهش های صورت گرفته بیانگر آن هستند که بیش از 450 گونه¬ گیاه دارویی در آذربایجان شرقی وجود دارد که بعضی از آنها علاوه بر کاربرد دارویی می¬توانند در سایر صنایع نظیر رنگرزی الیاف، صنایع دستی و غذایی کاربرد داشته باشند.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه تصریح کرد: بر اساس نتایج بررسی های علمی حدود 71 گونه از این گیاهان به جزء اثرات دارویی دارای مصارف غذائی و چاشنی نیز هستند و از مهمترین گونه های استان آذربایجان شرقی می توان به بومادران، پیاز کوهی، شوید، جعفری وحشی، ترخون، برنجاسف، زیره سیاه، ریحانک، سپیده و...اشاره کرد.
نعمتی با اشاره به گیاهان دارویی موجود در منطقه میانه بیان کرد: گیاهانی چون، سیر کوهی، گل‌گاوزبان، زرد پیاز، انواع یونجه، فستوک گوسفندی، آویشن، پونه، کاکوتی، اسپرس، میخک، بومادران، بابونه، زرشک در این منطقه وجود دارند.
رییس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد میانه، برگزاری مسابقه علمی گیاهان دارویی را از برنامه های اصلی این باشگاه عنوان کرد و گفت: این مسابقه به صورت مجازی و اینترنتی برگزار می شود که شامل سوالات تستی و تشریحی است و فایل سوالات و پاسخنامه در سایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در دسترس خواهد بود.
وی افزود: بایستی اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و انجمن های علمی واحد میانه ضمن پاسخگویی به سوالات در پاسخنامه ویژه، آن را حداکثر تا تاریخ 30/10/99 به پست الکترونیکی nemati_abbas@yahoo.com ارسال نمایند.
نعمتی یادآور شد: سه نفر از برندگان مسابقه علمی گیاهان دارویی از سوی باشگاه پژوهشگران جوان مورد تقدیر قرار گرفته و همچنین در برخورداری از تسهیلات ویژه اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در اولویت قرار خواهند گرفت.

- دانلود سوالات مسابقه

- دانلود پاسخنامه سوالات مسابقه