دکتر علی سلیمی*

جایگاه ملی و بین المللی دانشگاه های شهرستان

رتبه­ بندی دانشگاه­ ها، نشانگر تمایزی ارزشی است که موسسات مختلف در دنیا از طریق ارزش ­گذاری موارد و معیارهای مورد بررسی، بهتر یا بدتر بودن این معیارها را به نمایش می­ گذارند که هدف اصلی آن در درجه اول، ارزیابی کیفیت عملکرد دانشگاه ­هاست.

هرچند معیارهای بکار رفته در رتبه­ بندی ­ها لزوماً نمی ­تواند جامع و بدون اشکال باشد ولی اکثر نظام­ های رتبه ­بندی سعی دارند تا کیفیت را بصورت جامع بررسی نمایند و در این راستا بیشترین تمرکز سیستم­ های رتبه ­بندی بر اساس مقالات علمی است که البته یکی از خروجی­ های سیستم آموزشی  پژوهشی دانشگاه ­هاست. در کل، اهداف نظام­ های رتبه­ بندی را می­توان بصورت ذیل جمع­ بندی نمود:

پاسخ به نیاز متقاضیانی که دنبال اطلاعات مقایسه­ای نسبت به موسسات آموزش عالی هستند.

ایجاد انگیزه برای رقابت بین موسسات آموزش عالی.

کمک به تمایز بخشی بیشتر میان انواع مختلف موسسات، برنامه ­های آموزشی و رشته­ های تحصیلی گوناگون.

تعریف دقیق کیفیت برای دانشگاه ها در صورت تفسیر درست این رتبه بندی.

فراهم نمودن منطقی برای سرمایه ­گذاری در موسساتی با بازدهی بیشتر.

دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی هر سال در جهان و کشورها بر اساس عملکردشان و امکاناتشان رتبه بندی می شوند که شاخصه های پژوهش، آموزش، وجهه بین المللی، امکانات، فعالیت های اجتماعی و اقتصادی در رتبه بندی دانشگاه ها نقش موثری دارند.

ایده اولیه رتبه بندی دانشگاه ها توسط دانشگاه شانگهای جیاتانگ در سال 1998 پایه گذاری گردید. در این رتبه بندی بر اساس چهار شاخص کیفیت آموزش، اعضای هیات علمی، خروجی پژوهش و سرانه عملکرد دانشگاه رتبه 500 دانشگاه برتر در وب سایت http//:www.shanghairanking.com سالانه گزارش می شود علاوه بر نظام رتبه بندی شانگهای، موسسات دیگری هم در جهان کار رتبه بندی دانشگاه ها را انجام می دهند از جمله TFE Times در سایت

tfe times.com/best-collegs-in-iran و unirank در سایت http//:www.ticu.org

در کشور ما نیز چندین موسسه کار رتبه بندی دانشگاه ها را انجام می دهند. از جمله پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)و مرجع دانش (CIVILICA) و مرجع دانشگاه های ایران (UniRef) که پایگاه استنادی جهان اسلام رتبه بندی را با شاخص های پژوهش (وزن کل 57)، آموزش (وزن کل 32)، وجهه بین المللی (وزن کل 5/6)، امکانات (وزن کل 2) و فعالیت های اجتماعی و اقتصادی (وزن کل 5/2) انجام می دهند.

بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا در 9 خرداد 1397 با عنوان«دانشگاه های ایران به روایت آمار و ارقام» آمده است در کشور ایران 2569 دانشگاه وجود دارد که 935 مورد مربوط به علمی کاربردی،  466  مورد مربوط به مراکز دانشگاه پیام نور، 530 مورد مربوط به واحدها و مراکز دانشگاه آزاد اسلامی, 309 مورد موسسات غیرانتفاعی، 170 مورد مراکز فنی و حرفه ای و 141 مورد دانشگاه دولتی است.

حدود 8/3 میلیون دانشجو در این مراکز مشغول تحصیل اند که 55/1 میلیون دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی مشغول تحصیل هستند. بر اساس این گزارش، بیشترین تعداد دانشگاه ها در استان هایی مثل تهران و آذربایجان شرقی و کمترین دانشگاه ها در استان های کردستان، ایلام و زنجان هستند.

در شهرستان میانه تعداد 10 دانشگاه و موسسه آموزش عالی وجود دارد که 5 واحد و مرکز مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی و 2 مرکز پیام نور و دانشکده فنی و مهندسی وابسته به دانشگاه تبریز و دانشکده فنی و حرفه ای و موسسه آموزش غیرانتفاعی عین القضات فعالیت دارند.

بر این اساس دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه، در جدیدترین رتبه بندی موسسات داخلی دارای رتبه زیر است:

نظام رتبه بندی

رتبه بندی در بین دانشگاه های آزاد اسلامی

رتبه بندی دربین دانشگاه های کل کشور

ISC

ISC به صورت کلی رتبه بندی ندارد

CIVILICA

UniRef

و جدیدترین رتبه بندی بین المللی برای واحد میانه به صورت زیر می باشد:

نظام رتبه بندی

رتبه کشور در بین کل دانشگاه های کشور

رتبه جهانی

Uni Ranking

TFE Times

رتبه بندی براساس کشورهاست

سایر دانشگاه های شهرستان میانه، یا رتبه بندی بر اساس همه مراکز به صورت یک جا است (همانند پیام نور) و یا اصلاً رتبه ندارند. امیدواریم سایر دانشگاه های شهرستان با تلاش استادان، کارکنان و دانشجویان خود بتوانند به غنای علمی کشور افزوده و در رتبه بندی علمی کشور حضور داشته باشند.

درباره تنوع رشته های تحصیلی مصوب در وزارت علوم نیز دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه، در بین دانشگاه های آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی، بعد از واحد تبریز بیشترین تنوع رشته مصوب از سوی شورای گسترش وزارت علوم را داراست که از طریق وب سایت http//:www.msrt.ir/fa/institute توسط وزارت علوم تحقیقات و فناوری اعلام شده است.

امید این را داریم با همکاری، همدلی استادان، کارکنان و دانشجویان رتبه علمی کیفیت آموزشی و پژوهشی واحد میانه، روز به روز بهتر شده و در اعتلا و غنای علمی کشور، استان و شهرستان نقش بسزایی داشته باشد.

*رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه